keep a doctor away? Yes! Dlatego warto jeść jabłka. W każdej ilości, w każdym czasie i miejscu. Dzięki uprzejmości emerytowanej nauczycielki Małgorzaty Ulfik (dziękujemy :) do naszej szkoły dotarły skrzynki pełne smacznych polskich jabłek finansowanych ze środków Unii Europejskiej. Świetnie smakują i wspaniale pachną — w klasach jeszcze pełno świątecznych ozdób, na dworze ponury, bezśnieżny styczeń, ale po zamknięciu oczu każdy ma wrażenie, jakby wróciło lato z sierpniowym słońcem ukrytym pod aksamitną skórką jabłek. Pycha!

No i te nowe inspiracje dydaktyczne! Jabłko waży kilo i pół jabłka... (matematyka), motyw jabłka w literaturze renesansu (j. polski), jonagold czy złota reneta — jakim jabłkiem Ewa skusiła Adama? (religia) itp. itd. Co te jabłka robią z ludźmi...

Zresztą zdjęcia mówią same za siebie — proszę zobaczyć!   

Jarosław Kacorzyk